Minimeringsmästarna – ett annorlunda grepp

Karin Minimeringsmästarna

En tävling i avfallsminimering låter kanske inte så spännande. Men då misstar man sig.

I Göteborgsregionen såg man för några år sedan att avfallsmängderna ökade och trenden gick åt fel håll. Man letade efter ett sätt att få upp avfallsfrågan på agendan utan göra den till en lång gäspning som gick obemärkt förbi. Svaret blev Minimeringsmästarna – utvecklat av Göteborgsregionens kommunalförbund.

År 2015 valde man ut ett 30-tal testfamiljer från åtta olika kommuner i Västra Götaland. Fyra fokusområden ringades in; hållbar konsumtion, matsvinn, textil och farligt avfall. Familjerna fick under året delta på träffar med föreläsningar och olika utmaningar (bjud på restmiddag, sy ett plagg av återvunnet material osv.) Det egna avfallet vägdes och rapporterades in. Ganska snabbt insåg deltagarna att den stora delen av utmaningen handlade om att begränsa inflödet för att på så sätt kunna kontrollera uflödet.

Det bloggades, skrevs i lokalpress och deltagarna uppmuntrade varandra – problemet, eller snarare lösningen, fick plötsligt ett ansikte, blev greppbar och konkret.

En tuff målsättning: 50% avfallsminskning hos testfamiljerna.

Resultat: En häpnadsväckande 49.83 % minskning av testfamiljernas avfall!

Minimeringsmästarna är ett smart koncept som lätt går att skala upp; och i sann kollaborativ anda delar Göteborgsregionens kommunalförbund gärna med sig av projektidén. Ideando jobbar just nu för att kunna köra igång Minimeringsmästarna i Södermanland; om det blir 2017 så kan det gå parallellt med nya omgången i Västra Götaland. Ytterligare en morot när regioner tävlar mot varandra! Nästa steg blir Minimeringsmästarna Sverige…

Mer om Minimeringsmästarna kan du läsa här
https://www.minimeringsmastarna.se/